Adormirea Maicii Domnului: Ce trebuie să faci azi de Sfânta Maria Mare pentru a atrage SPORUL în viața ta!

Una dintre cele mai mari sarbatori ale bisericii crestine, Adormirea Maicii Domnului sau Sântamaria Mare, este praznuita în 15 august. Marcheaza trecerea de la vara la toamna si totodata Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Cum se întâmpla cu mai toate sarbatorile religioase, ?i sarbatoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradi?ii ?i supersti?ii.

În aceasta sfanta maria zi, în Transilvania, exista obiceiul ca femeile maritate sa duca la biserica, dis de dimineata, fructe din recolta de struguri si de prune, pentru a fi sfintite de catre preoti si împartite apoi credinciosilor. De asemenea, fetele nemaritate culeg flori din gradina, pe care le duc la biserica, asezându-le la icoane. În modul acesta, se crede ca familiile acestora vor fi protejate de boli si de necazuri.

Tot în aceasta zi de sarbatoare, femeile însarcinate se roaga la Maica Domnului, pentru ca aceasta sa le protejeze pe toata durata sarcinii si sa le ajute sa nasca prunci sanatosi. Traditia nu-i uita nici pe cei care au parasit aceasta lume, astfel ca, în dimineata de 15 august se tamâiaza mormintele.

Cite?te ?i: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria

Din 15 august se deschide si sezonul nuntilor, acesta tinând pâna la intrarea în postul Craciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) si Sfânta Marie Mica (8 septembrie) mai este cunoscuta în popor si sub denumirea de Între Sântamarii. Aceasta perioada, spune traditia, este considerata a fi potrivita pentru semanaturile de toamna.

Ciobanii, în ziua de Sfânta Marie, îsi coboara turmele de oi de pe munte, semn ca anotimpul calduros este pe sfârsite.

Printre superstitiile legate de Sfânta Maria Mare se resasesc si cele legate de foc. În multe sate românesti nu se aprinde focul cu doua zile înainte de aceasta sarbatoare. Se spune ca, în caz contrar, oamenii risca sa se îmbolnaveasca, sa le ia foc acareturile si sa ia boli care pocesc pentru cei ce manânca gatit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate si fara roade daca vor lucra în aceasta zi mare, iar vitele li se vor îmbolnavi si gospodaria se va destrama.

Aceasta sarbatoare se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari. Oamenii merg la biserica si se roaga la Fecioara Maria: fetele de maritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemaritate, care doresc sa îsi gaseasca ursitul, trebuie sa poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de naprasnic (feriga în unele zone) si sa se roage la icoana Maicii Domnului, tinând candela aprinsa. Se spune ca naprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poarta de Sfânta Maria Mare.