CULTIVAȚI această PLANTĂ în grădină!A apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră

Aur, nu plantă! Un kg din acest condiment costă cât o garsonieră.

România ar putea obţine venituri importante dacă pe câmpurile care stau nelucrate s-ar cultiva şofran. Mai mulţi investori străini care au adus aici planta au început deja să exporte din producţie.

Denumit aurul roşu, şofranul se vinde şi cu 20.000 de euro kilogramul şi este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii jucători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială.

La Bustuchin, în judeţul Gorj, câmpuri întregi pline în trecut de buruieni s-au colorat în violet. Un spaniol a cultivat pe 20 de hectare şofran, o plantă mediteraneană, din care se extrage cel mai scump condiment din lume, denumit şi “aurul roşu”.

Plantații de şofran sunt şi la Berzovia, în Caraş-Severin. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.

Un kilogram de şofran se obţine din cel puţin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie şi de 250.000. În funcţie de cât de pur este condimentul obţinut, un kilogram costa între 5 şi 20.000 de euro. Pentru că este extrem de scump ajunge de multe ori să fie contrafăcut. Cel mai des falsificat este cel vândut sub formă de pulbere. În acesta speculanţii adaugă mirodenii precum şofrănelul – ca să îi crească greutatea.

În bucătăriile restaurantelor, şofranul se foloseşte la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe bază de orez. Sosurile şi chiar pâinea au un gust mai plăcut datorită lui – dar trebuie folosit totuşi cu moderaţie, din cauza aromei amărui. Cei mai mari consumatori de şofran sunt arabii – care îl folosesc în mâncărurile din miel, oaie şi pui. În Franţa este indispensabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto şi în Spania pentru paella.

10 lucruri pe care nu le stiai despre sofran

1. Este cel mai scump aliment din lume
La un pret cuprins intre 2.000 si 10.000 lire/500g, sofranul este nu doar cel mai scump condiment din lume, ci si cel mai scump aliment, mai scump decat caviarul, carnea de vita Kobe, otetul balsamic. Insa un singur firicel poate schimba complet gustul unei mancari sau prajituri.

2. Pentru 1 kg de sofran, e nevoie de 130 000 – 250 000 de flori
Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mana si apoi uscate. Pentru un gram de praf de sofran e nevoie de cateva sute de firicele fine. Partea buna e ca pentru o aroma perfecta e nevoie doar de foarte putin sofran, pentru ca altfel vei obtine un gust amar.

3. Are cea mai frumoasa origine
Firisoarele delicate de sofran sunt, de fapt, staminele unei flori (Crocus sativus), ruda cu brandusele. Atentie insa, nu toate florile Crocus produc sofran, iar unele din ele sunt chiar otravitoare.

4. Este supranumit “aurul rosu”
Este unul din cele mai pretioase ingrediente din lumea culinara.

5. In spatele acestui condiment, se depune o munca titanica
Fiecare floare, care infloreste doar o data pe an, timp de o saptamana, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mana, apoi uscate, din nou foarte delicat. Asa se explica si preturi ridicat al sofranului.

6. Unde se produce
96% din productia globala de sofran vine din Iran. Sofranul a fost introdus in Europa prin Spania, inca din secolul XIV, iar azi tara detine 70% din piața mondiala.

7. Atentie la sofranul contrafacut
Sofranul va fi intotdeauna scump. Daca il vezi la preturi foarte mici, mai bine nu-l cumpara. Sofranul contrafacut contine chimicale si nu are nici pe departe aceeasi aroma. Sofranul bun iti va gadila nasul chiar si printr-o punga de plastic 🙂 Ca sa mergi la sigur, cumpara doar sofran din Iran (cel mai bun) sau din Spania.

8. Sofranul este o investitie pe termen lung
Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in bucataria ta. Trebuie doar sa-l tii intr-un loc racoros si intunecat.

9. Pentru cea mai intensa savoare, incearca ceaiul cu sofran
Sofranul isi elibereaza aromele cand este pus in contact cu apa calda. Dureaza aproximativ 20 minute, apoi firele continua sa elibereze culoare si miros in urmatoarele 24 de ore. Tocmai de aceea, multe preparate cu sofran au un gust mai bun a doua zi.

10. Sofranul trebuie pregatit inainte de a fi adaugat in mancare
Aroma sofranului este eliberata la caldura, asa ca firisoarele rositaice ar trebui inmuiate in lichid cald inainte sa fie adaugate in mancaruri. Poti folosi apa, lapte sau vin, iar lichidul rezultat se va adauga in mancare spre finalul intervalului de gatire. Nu pune sofranul direct in uleiuri sau alte grasimi pentru ca aroma lui nu se va elibera.

 

Loading...