Cum se fac cele mai gustoase și frumos colorate Murături asortate

O splendoare în borcane vor fi aceste Murături asortate, gustoase și frumos colorate!

Ingrediente pentru Murături asortate

1 kg gogonele

2 kg castraveciori

500 g morcovi

1 țelină( rădăcină și frunze)

2-3 buc. sfeclă roșie

2 buc. sfeclă albă

3-4 gutui

5-6 mere

4-5 struguri

rondele de hrean

Pentru partea lichidă:

1 L oțet

4 L apă

600 g zahăr

6 linguri sare

Condimente:

boabe de piper

boabe de muștar

boabe de coriandru

mărar uscat(codițe și măciulii)

foi de dafin

crenguțe de vișin

căței de usturoi

hrean

Mod de preparare Murături asortate

Spălăm fructele și legumele și le lăsăm la scurs.

Merele și gutuile le tăiem în sferturi, iar rădăcinoasele în bucăți mai mici.

Punem la baza borcanelor mărarul uscat, câte 3-4 căței de usturoi și crenguțele de vișin.

Așezăm peste ele legumele și fructele și rondele de hrean, și le presăm cu mare grijă să nu le strivim.

Fierbem oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele, pentru 1-2 clocote și turnăm lichidul fierbint peste ingredientele din borcane, apoi înfiletăm capacele și le acoperim cu pături pentru a se răci lent.

Dacă vreți să încapă mai multe în borcane, le puteți pregăti și sub formă de Salată de murături asortate.

Ingrediente pentru Salată de murături asortate

1 kg gogonele

1 kg castraveți

1 kg morcovi

1 conopidă mai mică

2 buc. sfeclă roșie

1 țelină medie + frunzele aferente

1 varză albă mică

1 strugure mare alb

4-5 gogoșari

3 mere verzi, acrișoare

1 gutuie mică

750 ml oțet

2 l apă

3 linguri sare

300 gr zahăr

1 căpățână usturoi

condimente pentru murături

2-3 foi de dafin

Mod de preparare Salată de murături asortate

Se curăță și se spală bine legumele și fructele.

Varza și ardeii se taie în fâșii, usturoiul, morcovii și castraveții în rondele, sfecla și țelina în felii mai subțiri, iar gogonelele în sferturi.

Gutuia și merele se feliază, după ce li se înlătură cotoarele, iar conopida se desface în buchețele mici.

Se separă boabele de struguri, de codițe, iar frunzele de țelină se rup împreună cu lujerii.
Se amestecă toate ingredientele într-un vas încăpător.

Într-un vas, pe foc, se pun: apa, oțetul, sarea, zahărul, condimentele pentru murături și foile de dafin.

Se fierb până se dizolvă zahărul și sarea, apoi se strecoară lichidul și se adaugă peste ingredientele din vas, amestecand bine totul.

Se lasă ingredientele în lichid câteva minute(5-10) până se mai răcesc puțin, apoi se scurg bine și se așază în borcane.

Se îndeasă ușor să nu se strivească și se toarnă lichidul cald, apoi se înfiletează capacele.
Se împăturesc borcanele cu salată de murături asortate, să mai stea călduțe o vreme, după care se trec în cămară.