Dan Dumitrescu, secretar de stat în MS: Am speranța că la sfârșitul acestor proiecte și peste câțiva ani incidența tuberculozei în România va scădea

Incidența acestei boli este una sporită față de nivelul Uniunii Europene. Am speranța că la sfârșitul acestor proiecte și peste câțiva ani această cifră va scădea. Este mesajul transmis de Ministerul Sănătății, prin secretarul de stat Dan Dumitrescu, la încheierea proiectului E-DETECT TB România.

“Institutul Marius Nasta este un exemplu de bune practici în atragerea de fonduri europene. Ei au reușit să găsească posibilități de finanțare și să stragă fonduri europene din toate programele puse la dispoziție de Ministerul Sănătății și de Ministerul Fondurilor Europene. Institutul Marius Nasta a reușit să ia aproape 25 de milioane de euro pe parcursul a câțiva ani, reușind să ajungă la un total de 120.000 de persoane diagnosticate, screenate și care vor beneficia de tratament gratuit în urma acestor screeninguri”, a adăugat el.

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016, la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Proiectul include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele șase țări urmărește să contribuie la eliminarea, în cele din urmă, a tuberculozei în spațiul Uniunii Europene, prin intervenții bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei și asigurării de asistență medicală integrată pentru grupuri de populație vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.