E ziua lui “Nea Mărin”! Mesajul emoţionant al Oanei Pellea pentru marele Amza

A fost unul dintre cei mai mari actori români şi cel care a întrupat cel mai popular personaj comic de la Constantin Tănase încoace. Amza Pellea s-a născut într-o zi de 7 aprilie, în 1931, la Băileşti. De-a lungurl carierei sale strălucite, incheiate înainte de vreme, în decembrie 1983, a întrupat, pe lângă deja celebrul Nea Mărin, câteva dintre cele mai mari personalităţi istorice, precum Decbal şi MIhai Viteazu.

Pe lângă aceste apariţii, rolurile de compoziţie precum Ipu, din “Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” şi Manolache Preda, din “Osânda”. Fiica sa, marea actriţă Oana Pellea, i-a adresat tatălui ei un mesaj emoţionant.

“Intr un 7 aprilie s a nascut tata.
Tata… Amza… Ipu… Mihai… Manolache… Marin… Decebal… Costache… Prea multe nume… Nici nu poți să le ții minte… Vreo 60 pe peliculă… Vreo 80 pe scenă…
– Unde ești? il intreb
Imi răspunde dintr-un buchet de busuioc sau dintr o boare, sau dintr un rasarit, sau….
– Aici, fata mea!
E aici. Cu mine, lângă mine, în mine. Îmi curge în sânge o legendă. Ce am făcut a merita așa ceva? Nimic! O fi o întâmplare întâmplătoare. A plecat din această lume foarte mirat că îl iubea lumea. Se uita după perdea la cozile din fața casei. Cozi de necunoscuți, care așteptau să intre să-i spună: Sănătate! Era mirat și ne-a întrebat cu voce tare: ‘De ce m-or iubi oamenii ăștia? N-am făcut nimic pentru ei’.

Așa era Amza. Un munte de frumos și de modestie. Un ocean de bun-simt

Aprindeti o lumanare sau un gand bun pentru sufletul lui cald ca o paine scoasa din ţest.

Va multumesc frumos. ”

Oana Pellea

Articol preluat de pe: www.realitatea.net